PDF är 1900-tal

Bild på hur Shakespeares King Lear som ebok ser ut i telefonen
Shakespeares King Lear som ebok, i telefonen

PDF. Ärligt talat. Jag har aldrig varit förtjust i formatet. Enda anledningen att använda formatet är att… tja, man som person eller verksamhet inte riktigt klarar av att lämna pappret bakom sej, även om informationen i sej inte är bunden av det beroendet. Men nu när vi lämnar de stationära datorerna bakom oss och kliver in i en tid när vi bär våra hjälpmedel med oss… har någon verkligen försökt läsa PDF:er på telefonen? Inte bara glutta på – läst?

Jag har läst en hel del eböcker på min iPhone. Folk tittar skeptiskt på en och frågar om det verkligen går. Och det gör det. Bra, till och med. Jag använder Stanza, men det finns många andra att välja på. Applikationen sidbryter själv, man kan bokmärka, göra noteringar, och är filen rätt formatterad finns en klickbar innehållsförteckning/kapitelförteckning.
Via appen kan man själv välja hur stort teckensnitt man vill ha, vilken färg på teckensnittet och på bakgrunden… och så vidare. Allt skalar om för att passa skärmen, så ingen skrollning åt några håll, någonsin.

Bild på hur en myndighetsrapport i PDF-format ser ut på telefonen
Myndighetsrapport i PDF-format, på telefonen

Så – ja, det går alldeles utmärkt att läsa långa texter på telefonen. Det går så bra att jag önskar att exempelvis myndigheternas vägledningar och utredningar publicerades i ePub-format. Jag har nämligen försökt läsa deras PDF-dokument, i de fall det är enda formatet de publiceras i, via luren. Omöjligt. Dokumenten är satta för att skrivas ut så med sej får man jättebreda marginaler och myrskraveltext. Zoomar man blir det skroll åt alla håll och kanter.

Så antigen läser man på stor skärm eller så får man skriva ut alltihop. Vilket i sej är enormt slöseri med skog och energi… för att inte tala om hur oändligt mer praktiskt det är att ha det som ett elektroniskt, kommenterbart och bokmärkningsbart plattformsoberoende dokument.

Mitt intryck är att vi i Sverige är oerhört konservativa i denhär frågan. Få jag pratar med har hört talas om de vanligaste eboksformaten och även om man ser plattor här och där handlar det mest om iPads och liknande (någonsin suttit på tunnelbanan och tvingats höra ljuden som spelet ger ifrån sej när en uttråkad 7-åring lirar på iPadden medan mamman pratar i telefon?). Och när jag frågade eDelegationen om de inte kunde publicera sina utredningar och dokument i epub-format fick jag svaret att de inte hade möjlighet att påverka Regeringskansliets IT-miljö, så det var inte aktuellt.

Somliga visionerar dock om hur dessa dokument eller böcker publicerade i eboksformat kommer förändra sättet som vi läser på, sättet som vi skapar kunskap och förståelse på –

Annonser

2 reaktioner på ”PDF är 1900-tal

  1. Fast e-boksformatet och PDF är bra på olika saker. PDF funkar när man vill ha kontroll över hur ett dokument ser ut på skärmen och för utskrift. E-boksformatet är bra på just e-böcker och läsbarhet.
    Jag skulle t.ex. aldrig skicka iväg ett CV i e-boksformat. Dels vill jag det ska se snyggt ut, både på skärm och papper, dels har alla PDF-läsare.
    PDF kommer nog hänga kvar ett bra tag men man kan ju hoppas att det blir vanligare att man producerar material i epub-format parallellt. Eller att telefonernas PDF-läsare blir bättre.

    1. Visst är det så – problemet är egentligen att många använder PDF som om det vore lämpat tvärs över alla plattformar och behov; inte formatet som sådant. Men – med ett mer genomtänkt användande av elektroniska format så kan man slippa mycket frustration… och att göra en epub är inte så svårt – Spara som… PDF; Spara som epub 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s