Sök – symptom eller beteende?

Sanningar har begränsad hållbarhet. Att folk använder sökfunktionen istället för att bläddra tyder på att webbplatsen brister i användbarhet är en sån.

Redan för fem år sedan gick det att se tendensen – folk sökte snarare än bläddrade. Då var det 50/50 och delvis beroende på situation. Nu? Många är så vana vid att alltid använda sökmotorer some Google eller Bing att de spontant använder sökfunktionen, oavsett var de är och oberoende på syfte och mål. Jag ska inte påstå att det är otvetydigt, men i de användarstudier jag gjort är det ett tydligt återkommande beteende – ibland läser de inte ens på sidan, de söker på en gång.

Det bekräftas också av de analyser av sökloggar som jag har gjort – inte sällan finns sökbegreppet synligt på startsidan; användaren har bara inte brytt sej om att läsa/titta närmare på sidan.

Är denna trend ett tecken på att majoriteten av alla webbplatser fungerar dåligt för användarna? Förmodligen inte. Min personliga åsikt är att vi ser ett ändrat beteende snarare än ett symptom på att något är sjukt.

Hur vi ser som professionella experter ser det är avgörande för hur vi möter det – mer kortsortering eller mer fokus på sök?!

Annonser

2 reaktioner på ”Sök – symptom eller beteende?

  1. Tror du att det kanske kan det vara så att användarna tidigt tidigt, kanske redan under inladdningen bedömer att sidan innehåller för många visuella pathways att det direkt blir en kognitiv överbelastning och att de då faller tillbaka till sina trygga sökmotorer? Har ni gjort några användartester på detta?

  2. Förmodligen. Vi har inga tester som pekar specifikt på det men som man ropar får man svar… dvs nej, vi har inte ställt den frågan 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s