Gör det själv, i den digitala tidsåldern

Idag fick jag ett (en?) tweet från en bekant som liksom jag är fascinerad av kartor. I mitt fall handlar det i synnerhet om tunnelbanekartor av olika slag. Trots att utmaningen är rimligt simpel finns det en uppskö av olika designlösningar, världen över, och de är intressanta ur perspektiv som informationsdesign, typografi och grafisk design men inte minst användbarhet – nyttan med kartan kan endast uppnås om den är begriplig!

Nå, platsen min bekant pekade på var The World’s Best Alternative Subway Maps, från Treehugger. Via den hittade jag en alternativ karta över New Yorks tunnelbana – KickMap.

Det intressanta med den är kanske inte i första hand utförandet. Inte heller det att Metropolitan Transport Authority, som kör tunnelbanan ifråga, avvisat den alternativa designen – sådant händer hela tiden. Nej, det speciella är att Eddie Jabbour, som gjort kartan, gjort den till en iPhone-applikation med utökad funktionalitet såsom att man kan välja att se kartan i nattutförande, med de linjer som då går och med kopplingar till Google Maps, med mera. Det betyder att det inte spelar så stor roll vad MTA tycker – de som har en iPhone kan använda kartan ändå.

Samma sak gäller Res i STHLM, som på ett tydligt sätt utmanar SL med en enkel och lättanvänd reseplanerare.

Klarar trafikutövarna av att möta denna nya tid?

Annonser

En reaktion på ”Gör det själv, i den digitala tidsåldern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s