Be användarna om råd – eller inte

Som användbarhetskonsult har man en hel låda full med olika verktyg att välja på när man tar sej an ett uppdrag, och hur man väljer beror ju till stora delar på vad syftet med uppdraget är. Förstås. Ibland är det uppdraget att ta reda på vad man skulle kunna göra istället för det som finns idag, eller att ge förslag på hur man kan förbättra ett befintligt system.

Det finns två sätt att angripa det – det ena är att försöka förstå situationen och därefter ge förslag. Det andra är att be användarna om råd, och sedan utgå från deras förslag.

Den senare varianten är inte bara slö, utan även oprofessionell. Den har lånat element från hur marknadsföringsföretag testar nya smaker på halstabletterna för att utröna om någon gillar dem och hur de ska förpackas för att bli sålda.

Ett skämtsamt men ändå typiskt exempel på hur det kan gå finns på Anvandbart.se.

Vi vet redan att majoriteten av mänskligheten är ganska ointresserad av förändringar. Vi har överlevt såhär länge därför att vi är bra på att förutse risker och därför att vi trivs med det vi känner till väl. Förenklat sett.

I all vår konservatism är vi alla begränsade av våra erfarenheter och insikter. Somliga idéer återkommer igen och igen. Att de inte används mer frekvent beror ofta på att även om idén var bra så funkade det inte i verkligheten. Vi är, i vissa situationer, de som sitter på den erfarenheten.

Tricket är att förstå hela situationen. Vad som ska göras, varför, och under vilka omständigheter, av vem eller vilka, och sedan ta fram ett hur som fungerar så bra som möjligt.

Att då låta användarna bestämma över ”hur” kommer inte gagna någon.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s