Varför (nästan) alla intranät är så kassa

Nu kommer ni tycka att jag överdriver, men i 12-13 års tid har det varit fullt möjligt att göra intranät av den typ som Fredrik Wackå skriver om i sin notis Ett intranät byggt helt på bloggar. Om ni inte tror mej; fråga vem som helst som jobbade på WM-data Education i mitten av 90-talet – det som beskrivs i artikeln ovan är nästan en karbonkopia på vårt dåvarande och hemmasnickrade intranät.

Det är egentligen det helt naturliga sättet att bygga på – rätt sätt att använda webben som verktyg för att stötta kommunikationen i verksamheten. Varför beställs och byggs då vad Johan Berndtsson kallar ”dyra och klumpiga lösningar från storföretagen”?

Svaret är enkelt. Verksamheten behöver kommunicera för att vara effektiv, men företagsledning och informationsavdelning vill båda kontrollera medieanvändande, vem som säger vad till vem, för att inte tala om hur, och misstror de som jobbar i kärnverksamheten om att kunna fatta några som helst beslut i vad de uppfattar som verksamhetskritiska frågor. Inte kan man väl låta vem som helst säga vad som helst?!?!

Man tror att kärnverksamheten mår bäst av att man publicerar resepolicyn, gärna långt ner i en komplicerad hierarki som bygger på en för verksamheten konstig syn på vad som är vad. Kunskapsdelning, vad nu det är, sker helst i styrda och komplicerade system som ingen begriper och därför inte använder.

Man vågar inte släppa greppet, och det är en kulturfråga. Inte en teknikfråga. Man vill publicera policies och dokument, och vågar man göra nåt annat måste det passa med en befintlig IT-strategi som förordar att allt är från Microsoft/IBM/Oracle så då sitter man där med något dyrt och oanvändbart.

Jag hoppas hoppas hoppas att tiden är mogen för något annat, såhär 10 år senare. Men jag är inte alltför hoppfull…

Detta diskuteras också på Logica Live, för den som är intresserad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s