Så, Wolfram Alpha – vad ger du oss som ingen annan ger?

Under en längre tid har det gått rykten i etern om den nya sökmotorn Wolfram|Alpha. Nu är den slutligen uppe på riktigt. Hur blev det, då?

Tja, intrycket är blandat. Den grafiska designen är OK, och att avsluta sökfältet med ett likamed-tecken är kaxigt.
Men numera förväntar jag mej att professionellt utförda tjänster ska vara kodade på ett sådant sätt att olika typer av tillgänglighetsfel inte uppstår, och en söktjänst som inte fungerar utan Javaskript känns lite… kass. Så det blir det minus för.

Sökningen, då?

Hm. Först måste man förstå att detta är inte en sökfunktion. Wolfram Alpha är ett försök att vara ett uppslagsverk inom några avgränsade områden, och sökfältet används bara som ett sätt att hitta bland allt data.

Stephen Wolfram, som ligger bakom uppslagsverket, är matematiker och här har han försökt applicera en teori om data som kopplas till data blir information. Såhär säger de själva –

We aim to collect and curate all objective data; implement every known model, method, and algorithm; and make it possible to compute whatever can be computed about anything.

För mej är detta grundproblemet. Jag tror helt enkelt inte på att all data kan sorteras till information med hjälp av supersmarta algoritmer. Eller – information kan det ju bli, av ett begränsat slag, men kunskap uppstår genom en process av erfarenheter och i dialog med andra. Därför är kunskap individuell och kollektiv på en och samma gång, och det är att de intuitiva och totalt ologiska kopplingarna en människa kan göra som leder till nya insikter – det klarar inte datorn åt en. Oberoende hur smart utvecklaren är.

Nu är det väl ingen som tror att Wolfram Alpha ska göra det åt en, heller. I citatet ovan säger de också ‘compute’, det vill säga ‘beräkna’, och ‘data’. Hade de inte haft ‘knowledge engine’ som tagline hade jag förmodligen varit hur nöjd som helst 😉

Men för den som vill göra matematiska beräkningar är det ett toppverktyg.

(Marcus Brisenfeldt på InUse har för övrigt också skrivit om WA)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s