Många fel blir inte ett rätt

För ganska länge sedan omdesignade Delicious sin bokmärkningstjänst. Förmodligen kände de att de inte såg tillräckligt proffsiga ut, vad vet jag. Många förändringar infördes, många av dem, direkt ickeintuitiva… men det ser ju snyggt ut, förstås.

En av sakerna de ändrade var sin sökfunktion. Du vet, dendär som sitter uppe till höger och där man kan bestämma i vilken mängd man vill söka. Tyvärr har jag ingen bild på den gamla, men sen ett år eller så tillbaka ser det ut såhär –


Vad som inte framgår av bilden är att menyn här aktiveras av att man klickar på pil-knappen längst till höger. Gör man inte det, utan går direkt till Search söker man enbart i de bokmärken som visas på den fysiska sida man befinner sig på. Och jag vet inte hur många gånger jag blivit förvånad över att en sökning jag VET borde ge resultat inte gör det… bara för att minnas att javisst 17… och så får jag börja om.
Jag har upprepade gånger tänkt att dethär måste ju vara ovanligt dumt gjort. Av de som designat tjänsten, vill säga.
Så nyligen gjorde LibraryThing om den sökfunktion som gör att man kan söka i en medlems katalog/bibliotek. Ändringen annonserades på bloggen, och vi användare inbjöds i vanlig ordning att kommentera. Döm om min förvåning när Delicious-gränssnittet dök up igen –
Återigen förväntas jag 1. skriva min fråga, 2. hoppa över sök-knappen för att göra förfiningen, samt 3. hoppa tillbaka ett steg för att aktivera sökningen.
(I grundutförandet ser denna dialog ut som de övriga, med bara en nedåtpil bredvid/i sök-knappen.)
När jag påpekar detta får jag som svar ”att såhär fungerar det på alla webbplatser, utom möjligen på vissa specialistsökfunktioner i den akademiska världen”.
(För den nyfikna är här en länk till diskussionen… jag har slutat bry mej, maken till nedlåtande attityd får man leta efter.)
Ursäkta???
Att flera gjort samma oreflekterade misstag betyder inte att det plötsligt blir rätt. Femhundrabiljonersbiljoner hästflugor KAN ha fel – koskit är INTE gott.
Efter det har jag sett att även Flickr använder den ickeintuitiva sökdesignen –
…men det hade jag inte upptäckt, eftersom jag aldrig behövt använda deras sökfunktion. Så nåt rätt har väl de gjort 😉
Jag hoppas att detta sätt att utforma sökdialoger inte kommer utvecklas till att bli en ny standard.
Annonser

3 reaktioner på ”Många fel blir inte ett rätt

  1. Delicious fungerar inte (längre?) riktigt som du beskriver. När man får sökresultatet är det uppdelat i olika block, med sökträffarna bland mina egna bokmärken överst och sedan i allt vidare cirklar till sista blocket som visar träffar i allas bokmärken.

    Frågan är bara vilken nytta den där menyn vid sökrutan gör, när sökresultatet är ordnat på detta utmärkta sätt.

  2. Du har rätt, förstås, och – det är ”inte längre”. Tack och lov. Hade inte sökt på ett tag, och var klantig nog att inte kolla läget 😉

    Och dendär rullgardinsmenyn… vilken funktion den än fyller så kan man ju fundera över placeringen. Tycker jag. Har kört lite ovetenskapligt testande av den (och de andra jag nämner i mitt inlägg) och kan konstatera att ingen hitills begript på första försöket…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s