Är det lättare att förstå text på papper än på bildskärm?

Läste i DN i morse att det kommit ut en ny avhandling som slår fast att det är lättare att förstå text på papper än på bildskärm. (Hittade avhandlingen under http://www.ub.gu.se/sok/dissdatabas/detaljvy.xml?id=7021 och där verkar det snarare som att den är ett år gammal…., men det är ju intressant iallafall…)

Det är alltid intressant med sådana här undersökningar, i det här fallet har Erik Wästlund låtit ett antal försökspersoner genomföra Högskoleverkets läsförståelsedel på på papper respektive skärm. Problemet med skärm verkar mest ha handlat om att personerna måste skrolla.

Jag har tidigare stött på en del undersökningar som visat att korta texter många gånger läses lika lätt på skärm som på papper, Pella har även i denna blogg skrivit ett inlägg om att användare numera kan skrolla. Jag tror att jag själv hellre läser en text på papper om den på skärmen är riktigt lång, dvs kräver många skrollningar.

Hur gör ni när ni läser på skärmen? Vilka texter skriver ni ut på papper innan ni läser?

Annonser

3 reaktioner på ”Är det lättare att förstå text på papper än på bildskärm?

 1. Intressant!

  Att användare kan skrolla och om det är lätt eller svårt att förstå långa texter visade på skärmen är förstås två olika saker –

  > Skrollningen handlar om desperationen att få in precis ALLT över vecket, dvs. över skärmens nederkant, exempelvis på en portalsida

  > Läsförståelsen handlar mer om att det är lättare att läsa en text om man vet hur lång den är, om man slipper skrolla eller navigera hela tiden, och om problemet med ‘backlight’.

  Jag tror alla kan vara överens om att långa texter inte ska läsas på skärm, även om det är möjligt – fler än jag som regelmässigt skriver ut alla intressantare artiklar?

 2. Jag kan säga som läsare att jag föredrar att skriva ut en längre text för att läsa den på papperet. Dels för att jag tycker att det är behagligare att läsa från ett papper, tydligare och man kan göra noteringar och det blir då lättare att förstå och läsa om text, och dels för att man sitter framför datorn så mycket i alla fall. Idag kan jag se alla som jag går förbi som läser på datorna sitta i en inte allt för bra ställning. Vilket inte främjar hälsan heller. Men då är det ju i ett mycket vidare begrepp.

 3. Längre text är näst intill alltid bättre att läsa på papper är min erfarenhet. Scrollning och små flimmer på skärm kan få huvudet att explodera efter en längre tid och det är ju absolut inte något som någon människa har någon större nytta av .. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s