Etikettmoln – själens spegel?

Många tjänster erbjuder idag möjligheten att tagga, eller etikettera, innehåll eller resurser. Ett av många sätt att sedan presentera den information som etiketterna tillför systemet är tag clouds, eller etikettmoln.

Ovan: Del av författarmoln från LibraryThing

Etikettmolnen gör våra personliga etiketter till offentlig information och det föder följdfrågor som
”Hur påverkas vår vetskap om att andra kan se våra etiketter hur vi etiketterar?” – använder vi andra etiketter om vi vet att andra ska använda dem för att hitta bland ”mina” resurser (länkar, bilder…)?
Vissa tjänster visar också upp personliga, individuella, etikettmoln – en visualisering av hur vi har märkt upp en viss informationsmängd.
Hur påverkas våra etiketteringsstrategier av det? Vad säger mina etikettmoln om mig, och vad önskar jag att de sade?
Nedan visas mitt etikettmoln från Del.icio.us
Det har skapats med hjälp av Extispicious, med hjälp av Delicious API:er. Vad säger det molnet om mig? Och vilket är skillnaden med mitt etikettmoln från LibraryThing (hela familjen sbibliotek, inte bara mina böcker, men ändå)?

Jag vet att det finns de som medvetet väljer att inte märka upp – etikettera – sådant som de inte tycker känns ”rumsrent” och det kan så vara – vill man undvika att vara kontroversiell så är det ett val. Men det betyder också att vi nu har ännu ett verktyg för att manipulera omvärldens bild av oss… och om vi inte vill att en viss etikett ska synas; då kanske vi inte heller märker, eller sparar, den resursen. Fast man hade behövt den.

Flera av dehär frågorna går naturligtvis inte att svara på. Men att en fråga saknar definitivt svar betyder inte att den är ointressant. Tvärtom. När man designar tjänster som använder etiketter och etikettmoln måste man samtidigt förstå hur dessa påverkar användarnas beteenden – motverkar eller stödjer ens designval tjänstens syften och mål?

Användandet av etiketter innebär för oss användbarhetsexperter ännu en aspekt att hålla koll på. En intressant sådan!

(Tack till vännerna på Shejidan för inspiration i ämnet!)

Annonser

En reaktion på ”Etikettmoln – själens spegel?

  1. Intressant! En extra dimension på användning av etikettmoln kan man se i denna video ifrån TED.
    Jonathan Harris: The Web’s secret stories. Särskilt hans senaste verk ”Universe” som presenterar ord ifrån nyhetsflöden som ett ”tag cloud of our collective consciousness.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s