Attitydproblem?

Du jobbar med en kund som köpt teknisk kompetens på ett håll, interaktionsdesign och användbarhetsexpertis av dej, och grafisk form/visuell kommunikation av en byrå.
Ingen av utförarna har fått tid för projektledning – de uppgifterna utförs, nominellt, av kunden.

Självklart fokuserar varje utförare på sin uppgift – det är vårt uppdrag, vad vi får betalt för. Polariseringen kommer som ett brev på posten. Teknikfolket konstruerar arkitetur och systemspecifikationer, späckade med treställiga förkortningar och /i värsta fall/ klassdiagram. Kunden förstår ingenting men hoppas att allt blir bra.

Byrån, som är kända för sina prisvinnande företagsprofileringar och kampanjer, tar fram ett visuellt koncept för kommunikationen, inklusive designskisser utförda i Indesign. De är flotta och självsäkra, vana att sälja sig själva till ett bra pris. Kunden bara älskar dem, och vill vara förknippade med deras namn – frottera sig i stjärnglansen.

Mitt emellan sitter vi. Vi har ingen status i projektet. Byrån pratar om kundprofiler, teknikerna om databaser – kunden tycker att de andra redan har gjort jobbet vi tycker saknas, och hur svårt kan det vara att se till att grejjerna blir lätta att använda?! Duh.

Kanske känner du igen scenariot – du sliter som ett djur, får skit från alla parter och är överlycklig när leveransen är gjord; det blev inte bra, men det är över.

Måste det vara såhär?

Såklart inte, och tack och lov händer det inte så ofta.

Men ibland fruktar jag att jakten på pengar gör att det kommer bli allt vanligare – kunden vill ha kontroll, och man vet ju att IT-projekt riskerar att spåra ur… Att det inte beror på bristande styrning utan på att de betraktas som just IT-projekt och inte som vad de egentligen är – affärsprojekt – är en helt annan sak, uppenbarligen, och alldeles för svår för att begripa.

Problemet blir inte mindre av att den litteratur som finns på området är ohyggligt dålig skriven, i praktiken oläslig, varför de intersserade är utlämnade åt egna efrarenheter och slumpen. Men det tänker jag inte gå in på här 😉

Andra bloggar om: , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s