Länkar – i eller utanför texten?

Tills helt nyligen rekommenderades allmänt att länkar och brödtext inte skulle blandas. Jag var en av de medskyldiga, och motiveringen vad att värdefull information och vidarelänkningar inte skulle döljas i långa textstycken eftersom detta ledde till problem när man skulle ”hitta tillbaka” till länken i senare när man inte hade något intresse av texten – bara länken.

Idag används länkar i text flitigt. Alla vi som är vana vid att använda Wikipedia, och alla vi som läser bloggar, vet att det fungerar.


Var de gamla rekommendationerna fel?

Jag menar att de inte var det. Bifogade dokument som mallar och instruktioner kan visst länkas in i löpetxten, men de bör vara enkla att hitta separat också. Bäst fungerar de länkade texterna som hänvisning för den som är intresserad av mer information eller kunskap.
Det handlar alltså om två olika sorters länkar, två olika sorters information. För användaren är det med största sannolikhet helt egalt, men beroende på webbplats eller tjänst har användaren helt olika mål och syften.

När syftet är att bygga kunskap, att diskutera, att fundera – då fungerar länkar direkt i texten bäst. Få saker är så irriterande som att behöva skrolla fram och tillbaka mellan den del av sidan med fotnötterna och texten man läser, och länkarna visar också att det finns mer material för den som är intresserad.

Finns det då tillfällen när syftet INTE är att bygga kunskap?

Man kanske önskar att det inte vore så, men i verkligheten finns en massa verksamhetsstöd som huvudsakligen presenterar länkar till dokumentmallar och checklistor.
Självklart borde dessa vara en del av ett integrerat processtöd. Men det kommer ta mycket lång tid innan alla är där, och tills dess är det lämpligt att bryta ut de viktiga länkarna/dokumenten ur löptexten så att ofta-användare inte ska behöva leta i brödtexten varje gång de ska utföra en specifik handling.
För hur många gånger vill man behöva leta efter länken till blanketten reseersattning.xls? Fram till den dag när reseräkningsrutinen processorienterats som en del i ett sammanhållet verksamhetsstöd kan man ju i alla fall lösa det hela på bästa möjliga sätt.
Eller hur. Bara för att användarna inte kan få det bästa så ska de inte behöva lida med det sämsta.

Förmodligen är inte sista ordet sagt – det ska bli intressant att följa utvecklingen framöver!

Andra som har haft funderingar kring detta – Johan på Inuse intervjuar Jonas Söderström, mannen bakom ”Att skriva för webben”.

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

En reaktion på ”Länkar – i eller utanför texten?

  1. Äntligen (dock sent kommenterat) ett vettigt inlägg i debatt kring hur man skall/bör länka.

    Jag har inte ens tänkt tanken att man kan länka olika beroende på vad det är för information man länkar till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s