Antika artefakter i ikonernas värld

Hur länge ska konventionen styra? Idag använder vi utan att blinka irrelevanta symboler på våra ikoner och i våra verktygslister. I Microsofts program, och därmed de facto-standard, vad vi än tycker om den saken, signalerar papperskuvert ”skicka epost” och en gammal floppydiskett ska indikera ”spara”. Ursäkta, men när använde du en 1.4 megs floppy senast?
Då och då ser man också hur gammaldags telefonlurar med vidhängande telefonapparater fortfarande används för att indikera att här finns en kontaktmöjlighet.
Hur många har fortfarande en sådan telefon hemma? Sedan år tillbaka får de med otillräckliga monetära medel inte ett fast telefonabbonemang, eftersom de inte klarar av kredistgranskarnas nålsöga. Istället har de tvingats till kostsamma kontantkortsabbonemang. Alltså har de hänvisats till mobiltelefonen. Samtidigt har allt fler av de med fast telefoni hemma gått över till trådlösa telefoner. Symbolen som sådan är inte bara obsolet – den är för många av de som växer upp idag mer eller mindre obegriplig eftersom man inte sett en sådan telefon. Någonsin.

Ändå håller vi fast vid dessa symboler… Beror det på att vi som är användbarhetskonsulter envist hävdar ”bättre en dålig men invand standard än en ny relevant som man inte är van vid”? Eller beror det på fantasilöshet, på svårigheten att hitta alternativ? Eller på att vi är så gamla att vi inte förstår att symbolerna saknar förankring i den moderna vardagen…?

Själv hävdar jag bestämt att människor kan lära sig hantera ungefär vad som helst. Det betyder inte att användbarhet som diciplin saknar berättigande. Det betyder att jo, vi kan fakiskt lämna gamla dåliga lösningar bakom oss, och det är vi som är användbarhetsexperter som har det yttersta ansvaret för att göra interaktionen mellan människa och maskin så friktionsfritt som möjligt.

Om man inte vågar vägra gammalt dåligt kan vi inte utvecklas, och ständig utveckling är en av de drivkrafter som placerat mänskligheten högst upp i pyramiden på den här planeten.
Vi som användbarhetskonsulter har kompetensen och därför ansvaret att tänka nytt. Det är dags att hitta nya, relevanta symboler!
(Om vi alls ska använda dem?)

Andra bloggar om: , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s